TOP termékek

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

15 EZER Ft FELETTI MEGRENDELÉSED MELLÉ INGYENES KISZÁLLÍTÁST ADUNK AJÁNDÉKBA, GLS-sel történő szállítás esetén!

Válassz prémium alvásélményt a jobb élethez!         Kérdésed van? Lépj velünk kapcsolatba: 06 30 950 2434  H-P: 9-17

Prémiumtex Blog

Meddig használd a párnádat? Eláruljuk.

Nahóczky Adrienn
2021.06.18 11:13
Meddig használd a párnádat? Eláruljuk.

Tudtad, hogy a párnádat időről-időre le kell cserélned? Nem csak akkor, amikor már összeesett és göcsörtös. Egy hosszú évek óta használt párna sokkal több veszélyt rejthet magában, mint gondolnád!

Az, hogy bizonyos időközönként lecseréled az ágyneműhuzatodat, az természetes, de a párnádat vajon milyen gyakran cserélgeted? Ha régóta ugyanazt a vánkost használod, annak komoly egészségügyi következményei lehetnek, és könnyen előfordulhat, hogy pont emiatt alszol rosszul.

Tudtad, hogy a párnáknak is van meghatározott élettartama? És itt ne egy napra pontos szavatossági időre gondolj. Egyszerűen arról van szó, hogy meddig egészséges használni egy párnát.

 

Gyakran ébredsz nyak-, hát- vagy derékfájással, ami korábban nem volt jellemző?

Mivel a nap 24 órájából átlagosan 6-8-at az ágyadban töltesz, nem mindegy, min alszol. Vedd komolyan a jeleket, és megelőzheted a későbbi egészségügyi problémákat!

A párna egyre laposabb.

Bár vannak mosható párnák, egy bizonyos idő után a töltet hajlamos ellaposodni, vagy éppen összecsomósodni, és a göröngyös párna pedig minden, csak nem kényelmes.

A párna egyre sárgább.

Idővel még az antiallergén párnákban is meggyűlik a por és a piszok, hiába mosod ki időnként, ezért ilyenkor nem marad más megoldás, mint a csere.

Hogyan tudhatod meg, hogy a párna csereérett-e?

Van egy egyszerű trükk, ami gyorsan megmutatja, hogy cserélni kell-e a párnádat.

A következőt csináld: hajtsd félbe a párnát középen és figyeld meg, mi történik ezután! Ha könnyedén visszaugrik az eredeti alakjába, akkor még nincs vele probléma, bátran használhatod tovább; ha azonban összehajtva marad, akkor bizony a párna megérett a cserére. Ez a trükk persze nem használható minden típusnál, egy ergonomikus szivacspárnánál vagy egy tönkölybúzával töltött biopárnánál ez nem működik, de a hagyományos, és egyben leggyakrabban használt poliészter- vagy toll bélésű vánkosok esetében azonban nyugodtan kipróbálhatod.

Ne vedd félvállról a kérdést, mert a pihentető, egészséges alvás egyik legfontosabb eszköze a megfelelő párna. Biztosan veled is előfordult már, hogy idegen helyen aludtál, és azért szenvedted át álmatlanul az éjszakát, mert olyan párnát adtak, ami bárhogyan is püfölted, sehogyan sem volt kényelmes. Ne várd meg, míg otthon is eddig fajul a helyzet, ne sajnálj megválni régi, kiszolgált alvótársadtól!

Milyen az ideális párna?

Ha már úgyis a párnacseréről van szó, felmerül a kérdés: milyen párnát válassz legközelebb?

Ez elsősorban az alvási szokásaidtól függ, van azonban néhány alapszabály, ami jó iránymutató lehet a választáshoz:

  • Ha elsősorban az oldaladon szeretsz aludni, a kemény párna a legjobb neked, ezek közül is az ergonomikus, memóriahabos párnák, mivel ezek támasztják a legjobban alá a gerincedet.
  • A háton alvóknak a közepes keménységű párna javasolt, ebbe éppen annyira süpped bele a fejed, amennyire szükséges.
  • Ha inkább hason szoktál aludni, akkor neked a puha párnák közül kell választanod, mivel a keményebbek túlságosan megemelnék a fejedet, ami derékfájáshoz vezet.

Nos, már tudod, mikor célszerű lecserélned a párnát és azt is, milyet vegyél legközelebb. Ha megfogadod a tanácsokat, jó eséllyel lesz pihentetőbb az álmod, és nem forgolódással töltöd majd az éjszakákat! A párnádon már nem fog múlni...