TOP termékek

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

15 EZER Ft FELETTI MEGRENDELÉSED MELLÉ INGYENES KISZÁLLÍTÁST ADUNK AJÁNDÉKBA, GLS-sel történő szállítás esetén!

Válassz prémium alvásélményt a jobb élethez!         Kérdésed van? Lépj velünk kapcsolatba: 06 30 950 2434  H-P: 9-17

Prémiumtex Blog

Ne aludj egy ágyban az ellenséggel! Tudj meg mindent a háziporatkáról.

Nahóczky Adrienn
2021.07.08 12:16
Ne aludj egy ágyban az ellenséggel! Tudj meg mindent a háziporatkáról.

Poratka, a hívatlan lakó, aki nagy eséllyel megtalálható nálad is. Ha meg akarsz szabadulni tőle – és az allergiádtól – először jó, ha megismered.

A háziporatka nagyon pici (0,2-0,3mm) és átlátszó, ezért szabad szemmel nem láthatod, szemrevételezésükhöz legalább 10x-es nagyító szükséges. Életciklusuk átlagosan 65-100 nap, a nőstény ez alatt 70-100 tojást rak. Sötét, meleg, párás helyre szereti befészkelni magát, éppen ezért legnagyobb számban az ágyban, ágyneműben, valamint a kárpitozott bútorokban és lakberendezési tárgyakban található.

Az ágy a legkedvencebb helye, hiszen ott az éjjeli tartózkodásnak köszönhetően meleg is van, pára is van, és többnyire sötét is van. És hámsejt is van… mert fő tápanyag forrása az elhullajtott, elhalt emberi hámsejt. Az emberről naponta kb. 1,5 g hám válik le, amely egymillió (!) atka számára egy napra elegendő táplálék. 1 g porban akár 200 háziporatka is élhet.

A közvélekedéssel ellentétben a házipor-allergiának nevezett betegség kiváltója nem a házi por, és még csak nem is a háziporatka, hanem annak a levegőben lévő, beszáradt ürüléke, illetve elhalt teste, melyet belélegezve, vagy vele érintkezve jellegzetes allergiás tünetek alakulhatnak ki. A lakóhelyiségekben lévő allergének közül a háziporatka vált ki leggyakrabban légúti allergiát. A poratka nem élősködő fajta, tehát nem megy be a bőröd alá, és nem is harap / csíp meg, de allergiás reakcióként bőrpirosodást, bőrviszketést okozhat.

A poratka allergia jellemző tünetei:

  • orrfolyás
  • orrdugulás
  • tüsszögés
  • viszkető vagy piros szem
  • száraz köhögés
  • orr-, szájpadlás- vagy torok viszketés
  • duzzadt, kékes bőr a szem alatt
  • gyerekeknél gyakori orrvakarás
  • atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma)  

         

Mit tehetünk ellenük?

Az allergia tüneteinek mérsékléséért fontos az atkaszám csökkentése. Az időközönkénti szellőztetés, a rendszeres takarítás és porszívózás hasznos módszer az atkák ellen. De talán a legfontosabb a hálószoba, az ágynemű atkátlanítása. Az ágyneműhuzatot hetente cseréld le, és legalább 60 fokon mosd ki, és az ágyneműdet is érdemes évente kétszer kimosni. De a leghatékonyabban a webáruházunk által forgalmazott Naturtex Atka Stop termékcsaládjával védekezhetsz ellenük. A finom tapintású, bőrbarát fedőanyag és a mikroba és poratka ellenes kikészítésű töltet kombinációja teszi vonzóvá ezeket a termékeket. A speciális kikészítés, 100%-osan természetes alapanyagú kezelés, és alapját különböző citrusokból nyert kivonatok adják, és ami egyaránt taszítja a poratkákat, a házi poloskát és a szúnyogot is. Ennek köszönhetően az atkák nem telepednek meg sem a párnákon, sem a takarókon, így nem allergizálhatják az arra érzékenyeket. Ez a speciális kikészítési technika a Dupont cég szabadalma. Lényege, hogy a természetes eredetű molekulákat fizikálisan kötik a textilhez, így mosáskor nem oldódik ki a szövetből.

A legújabb kutatások szerint, az atka erős allergenitására jellemző, hogy a már két-három éve használt párna súlyának 10%-át a már elhullott atkák és ürülékük teszi ki! Sokak szemében a párna még mindig értéket képvisel, így gyakran 5-6 évig, vagy még tovább is, használják kedvenc vánkosukat, ami a fentiek ismeretében, komoly veszélyt jelenthet rájuk nézve.                                                                                                    

A tanulság tehát: bármennyire is szeretjük párnánkat, 3 évente érdemes azt lecserélnünk egészségünk megőrzésének érdekében!

Forrás: webbeteg.hu