TOP termékek

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

15 EZER Ft FELETTI MEGRENDELÉSED MELLÉ INGYENES KISZÁLLÍTÁST ADUNK AJÁNDÉKBA, GLS-sel történő szállítás esetén!

Válassz prémium alvásélményt a jobb élethez!         Kérdésed van? Lépj velünk kapcsolatba: 06 30 950 2434  H-P: 9-17

Prémiumtex Blog

Te ismered az alvás fázisait?

2020.11.20 08:00
Te ismered az alvás fázisait?

Életünk nagy részét alvással töltjük, ezért nagyon fontos, hogy minőségi ágynemű, paplan és párna között tegyük azt, ebben segít a Premiumtex.hu oldala! Azt gondolhatjuk, hogy az alvás passzív tevékenység, ám igazából nagyon is aktív, ilyenkor regenerálódunk, feltöltődik fizikailag és szellemileg is szervezetünk.

Cikkünkben az alvás szerkezetéről szeretnénk mesélni, hogy ezzel a rendkívül fontos folyamattal tisztában legyünk. Egy éjszaka során több alvásciklus következik egymásra, általában 4-5. Ezek 90-120 perces hosszúságúak. Stádiumokból épülnek fel. Alapvetően két fajta alvástípust különböztetünk meg: NREM és REM. Ezek szigorú sorrendben váltakoznak az alvás során.

A NREM fázis

A NREM (Non Rapid Eye Movement) fázis az alvás 80 %- át teszi ki. Feloszthatjuk az ébrenlét és alvás közötti első fázisra, ami nem más, mint a szendergés. Ilyenkor lelassulunk és nem pislogunk. A második stádium a felületes alvás, ahol továbbra is lassulunk, az alvás 50%- a ide sorolható. Majd következik a harmadik és negyedik stádium, ami a középmély és a mély alvás.

A REM fázis

A REM (Rapid Eye Movement) fázis jellegzetessége, hogy az agyi tevékenység hasonlít az ébrenlétire. Azok a részek aktívak, melyek az ébrenlét során tanuláskor és gondolkodáskor, dolgok megszervezése esetén. A begyűjtött infókat ekkor dolgozzuk fel. Jellemző erre a fázisra a változékonyság, légzésünk is szabálytalanná válhat, megszűnik az izomtónus. Ilyenkor álmodunk.

Az ideális alvásmennyiség

Elterjedt tévhit, hogy a 8 óra alvás az ideális. Az alvásigény széles skálán mozoghat és rendkívül egyénfüggő. Van, aki csak 8-9 óra alvás után érzi magát kipihentnek, de olyan is akad, aki 4-5 óra alvással már teljesen jól érzi magát. Nemcsak személyenként tér el ez az alvásigény, de ugyanazon személynél is változhat helyzetfüggően, például betegség esetén több alvásra van szükségünk.

A pihentető alváshoz és a jó álmokhoz pedig az sem mindegy, hogy milyen ágyneműt, párnát, paplant használunk. A Premiumtex.hu oldalán széleskörű választék vár, nézz körül kategóriáinkban és rendeld meg, amire szükséged van. Következő cikkünkben pedig az álmokról írunk, így érdemes blog szekciónkat figyelemmel követni!